Translate

11 mei 2014

Leren: Autisme

Man, ga niet spacen ofzo!...Jippie, ik heb een 3.9 op Wiskunde!...
Wat een raar wort: fasielietijtenpas?...He, dromen doe je thuis maar!
Wat is hier aan de hand?!Autisme 
Wat is het?
Vaak worden mensen met Autisme als dromerige types gezien, maar ligt dit wel zo makkelijk?
Nee! Allereerst zijn er verschillende soorten van Autisme:
*Autisme Spectrum Stoornis (ASS);
Kenmerken: een verminderd vermogen tot sociaal contact en communiceren, verminderd gebruik van fantasie, en een vast patroon van steeds terugkerende  stereotiepe bezigheden.
*Asperger,;
Mensen met de stoornis van Asperger hebben problemen met sociale interactie en een opvallend beperkt repertoir van interesses en activiteiten. Het verschil is de spraakontwikkeling. Mensen met de stoornis van Asperger hebben een normale spraakontwikkeling. Maar dat wil niet zeggen dat ze geen communicatieproblemen hebben. Vooral met de meer subtiele sociale aspecten van communicatie hebben ze problemen. Mensen met de stoornis van Asperger hebben een normale of hoognormale intelligentie.
*PDD-NOS ;
Deze stoornis wordt meestal niet direct in verband gebracht met autisme doordat:
Het zich pas op latere leeftijd voordoet, atypische symptomen kennen die niet tot autisme behoren en te weinig symptomen bevatten.
*McDD;
Hoewel dit beschouwd wordt als autisme, staan hierbij niet de contact problemen voorop, maar de problemen bij het reguleren van emoties.

Er zijn nog meer soorten autisme, maar het lukt niet om nog meer soorten op te noemen, wil je er toch in? Stuur dan een mailtje naar de schoolkrant!

Een beetje verdieping:
 De Amerikaanse kinderpsychiater Leo Kanner beschreef in 1943 als eerste het infantiel of vroegkinderlijk autisme. Hij nam het woord over van de Zwitserse psychiater Eugen Bleuler (1857-1939). Deze gebruikte de term echter voor schizofrene patiĆ«nten die moeite hadden met andere mensen in contact te treden. Pas in 1989, met het succes van de film Rain Man, kwam er meer aandacht voor de diagnose en erkenning van normaal begaafde volwassenen met autisme. Voorheen kregen vooral kinderen met een verstandelijke handicap de diagnose.

Bekende mensen met 'autisme':
*Lincoln
*Albert Einstein
*Bill Gates
*Bob Dylan
*Marilyn Monroe
*Michael Jackson
*Isaac Newton
*William Shakespare
*en nog veel meer!

Heb je een probleem, ken je iemand met een probleem, of ben je gewoon nieuwschierig? En wil je er meer over weten? Laat het dan achter bij de Comments.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Thank you all for your lovely comment! You've made my day <3